Guiden til forældrekøb

Forældrekøb kan være en god løsning

Det kan være svært for unge mennesker at komme ind på boligmarkedet eller blot at finde en bolig i storbyerne og derfor vil mange forældre gerne prøve at hjælpe sine børn.

Forældrekøb er at forældrene køber en bolig og så lejer den ud til sine børn.

Det kan også være en rigtig god løsning, men mange forældre bliver ofte overrasket, når de spørger deres bank, for der bliver de ofte afvist, på trods af at man har en god og sund økonomi.

Det skyldes at bankerne arbejder med det der hedder ”gældsfaktor”, hvilket udregnes ved at lægge alle ens gældsposter sammen og dividere med husstandens årsindkomst. Finanstilsynet anbefaler en gældsfaktor under 3,5, hvilket for mange giver udfordringer, hvis man køber en forældrekøbslejlighed.

Man skal altså have en god og sund økonomi, før bankerne vil være med til at finansiere forældrekøb og hvis man kan godkendes, så er der nogle vigtige ting at tænke over:

Når barnet kommer i fast job efter endt uddannelse

Når barnet får en månedlig fast indtægt og selv vil have råd til at overtage boligen, så bør man overveje at sælge boligen til barnet, da det kan give mange fordele:

Kan barnet selv købe boligen fra start

Hvis barnet har en fornuftig indkomst og rådighedsbeløb, er det måske ikke den rigtige løsning med et traditionelt forældrekøb. Men så kunne man overveje, om forældrene blot kunne låne barnet nogle penge til en god udbetaling og barnet selv blev ejer af boligen.

Lånet fra forældrene til barnet kan laves på fordelagtige vilkår, som kan være med til at et køb kan lade sig gøre, som ellers ikke var muligt.

Denne løsning bør absolut overvejes, hvis barnet har en fornuftig indkomst og rådighedsbeløb, for så slipper man for besværet med udlejning og Skat. Det er vigtigt, at få udarbejdet et lånedokument, så det lånte beløb ikke bliver betragtet som arveforskud og derved skattepligtigt.

Du er altid velkommen til at kontakte os
- Husk det koster ikke noget at spørge.

Bliv endnu klogere

Få et gratis opkald fra en af vores rådgivere

Går du glip af besparelser? Lad os hjælpe dig med at finde ud af det. Få en kort samtale og lad os sammen se på dine muligheder.