Hvem bestemmer renten i banken?

Den rente som nationalbanken sætter, er den rente bankerne kan få hvis de sætter penge ind i Nationalbanken. Nationalbanken er bankernes bank.

En bank har en konto i Nationalbanken, og denne konto tilskrives renter.

En bank kan sætte sine penge ind i nationalbanken eller de kan vælge at låne dem ud. Udlånsrenterne bankerne har er typisk højere end de renter de får ved at sætte pengene i National Banken, og det er der flere årsager til:

Når en bank sætter penge i Nationalbanken, er det lige som når du sætter penge i din bank. Du er sikker på at du også har dem i morgen, og at du kan hæve dem når det passer dig.

Når en bank låner penge ud, er det altid med en risiko for tab, altså at pengene ikke bliver betalt tilbage og pengene derved er tabt.

Derfor sætter bankerne en højere rente på de penge som de udlåner, de tager altså højde for at nogle af dem ikke kommer tilbage.

Derudover er det også her de henter en del af deres indtjening, men hvis ingen af os betaler vores lån tilbage, så står bankerne med kæmpe tab.

Bliv endnu klogere

Få et gratis opkald fra en af vores rådgivere

Går du glip af besparelser? Lad os hjælpe dig med at finde ud af det. Få en kort samtale og lad os sammen se på dine muligheder.