Hvad er en national bank og hvad laver den egentlig?

Tænker du også nogle gange over, hvad det egentlig er Nationalbanken er til for, og hvilke opgaver det er de arbejder med samt historikken?

Så læs med her:

Nationalbanken er Danmarks centralbank og er en selvejende og uafhængig institution. 
En række finansielle institutter har konti i Nationalbanken. 

Nationalbankens netbank til bankerne hedder Kronos, som er hele omdrejningspunktet for det danske pengeflow og på en typisk dag flyttes der ikke mindre end:
502.000.000.000 kr. imellem danskerne.

Bankerne kan låne penge i Nationalbanken, og når Nationalbanken har overskud, overføres dette normalt til staten.

Nationalbankens opgaver og historik

Nationalbankens vigtigste opgaver er: 

  • At sikre smidig og sikre betalinger i samarbejde med bankerne

  • At sikre en stabil finanssektor i samarbejde med Finanstilsynet

  • Holde en stabil dansk krone over Euroen og derigennem en lav og stabil inflation

Historikken:

1818: 
Danmarks Nationalbank blev oprettet i 1818 og bliver gjort uafhængig af regeringen og kongen og har eneret til at udstede sedler og mønter.

1857:
Her kom den første check og det var en mindre revolution, at man kunne handle med andet end kontanter og i dag er checks et udgået produkt.

1873:
Danmark indfører kronen som erstatter rigsdaleren og samtidig ændres pengesystemet fra at være sølv- til at være guldbaseret.

1880:
Her indføres den første sparekasselov som kommer pga. sparekassekrisen. Der bliver nu gennemført tilsyn med sparekasserne og der stilles krav til, hvor robuste de skal være.
Den første banklov 
vedtages først omkring 40 år senere.

1939:
Nationalbankens guldreserver bliver over natten flyttet ud af landet, for at undgå, at guldet falder i Hitlers hænder.

1944:
Bretton Woods-aftalen bliver indgået og det er en aftale som knytter kronen og de andre deltagende valutaer til dollaren, som igen knyttes til guldprisen. Systemet bryder sammen i starten af 1970`erne.

1972:
Danskerne stemmer for medlemskab af EF (senere EU) og tilslutter sig det europæiske valutasamarbejde ”Valutaslangen”, som skal stabilisere kronen og øge samhandlen.

1981:
Nationalbanken indfører en slags netbank for bankerne, hvor bankerne øjeblikkeligt kan overføre penge imellem hinanden og det er som et af de første lande i verden.

1982:
Den moderne fastkurspolitik grundlægges og der sættes et punktum for en periode med devalueringer og medfølgende høj inflation i dansk økonomi. Danmark vender tilbage til en konsekvent fastkurspolitik.

1999:
11 lande indfører Euro`en som fælles europæisk valuta. Danmark træder ind i det europæiske fastkurssamarbejde, ERM2, hvor euroen er anker.

2008:
Der kommer en international finanskrise, hvor Danmarks økonomi var overophedet og bliver ramt af den internationale finanskrise.

2014:
Her bliver det muligt at lave straksbetalinger, hvor det bliver muligt at flytte penge fra en person til en anden indenfor få sekunder, tidligere tog det typisk en dag.

2015:
Der er stor uro omkring Schweizer-francen og det sætter også stort pres på kronen, men det lykkedes at holde kronekursen stabil.

udbetaling

Vi hos PartnerFinans hjælper også meget gerne med at skabe den ønskede struktur, få overblikket over budgettet, oprette nye konti og dermed få mere ro på økonomien og få drømmene opfyldt. 

Dette tilbyder vi bl.a. via vores PartnerFinans Medlemskab. Læs meget mere her:

Du er altid velkommen til at kontakte os
- Husk det koster ikke noget at spørge.
Portrætbillede af fire af Partnerfinans uvildige økonomiske rådgiver som står klar til at hjælpe med uvildig lånerådgivning.

Uvildig lånerådgivning

Sådan rådgiver vi uvildigt vores kunder med låneomlægning Som uvildige økonomiske rådgivere kan vi i PartnerFinans rådgive vores kunder om flere aspekter vedrørende låneomlægning. Uvildig

Read More »

Bliv endnu klogere

Få et gratis opkald fra en af vores rådgivere

Går du glip af besparelser? Lad os hjælpe dig med at finde ud af det. Få en kort samtale og lad os sammen se på dine muligheder.