Udbetaling til køb af fast ejendom

Alt du skal vide om udbetaling - samlet et sted!

Når du skal købe fast ejendom (hus, lejlighed, sommerhus og / eller andelsbolig) så er der et lovkrav om en udbetaling på minimum 5 % af boligens værdi. Kravet er indført i 2015.

Skal du f.eks. købe en bolig til 1.000.000 kr. skal du som minimum kunne komme med 50.000 kr. i udbetaling.

Det er ikke et krav, at udbetalingen skal komme fra opsparede midler. Det kan være penge der kommer fra gave eller arv, men du må ikke låne pengene til udbetalingen. Har du i forvejen en kassekredit i din bank, så kan du godt udnytte den til udbetaling i bolig (det vil dog tælle med i beregning af din gældsfaktor).

Husk de eksterne omkostninger. De fleste pengeinstitutter ønsker at udbetalingen også tager højde for omkostninger til skøde, køberrådgiver og ejerskifteforsikring.

Omkostninger til skøde:

Du skal betale en afgift til staten for at dit navn kommer på skødet af ejendommen. Prisen herfor er pt. (2023) 0,6 % af købsprisen + et fast beløb på 1.850 kr.

Eksempel på omkostning til skøde ved køb til 1 mio.: 1.000.000 * 0,6 % + 1.850 = 7.850 kr.

Omkostninger til køberrådgiver:

En køberrådgiver kan bl.a. tage sig af gennemgang af alle købsdokumenterne ifm. handlen. Prisen herfor svinger meget, men hvis du sætter 9.000 kr. af til denne post, kan du få god kvalificeret hjælp. Det er valgfrit om du ønsker køberrådgivning ifm. din handel. Det er generelt vores anbefaling altid at vælge dette. Læs evt. mere om køberrådgivning HER.

Omkostninger til ejerskifteforsikring: En ejerskifteforsikring sikrer i grove træk, mod fejl og mangler der ikke er nævnt i ejendommens tilstandsrapport. Denne post tilbydes typisk at blive delt med sælger, men det er kun den billigste forsikring hvis pris deles. Det kan typisk godt anbefales at købe en bedre og udvidet ejerskifteforsikring, og de ekstra omkostninger står du selv for. Egen betaling kan svinge meget og hurtigt blive et sted mellem 7-20.000 kr.

Udbetaling til andelsbolig:

Udbetalingen til en Andelsbolig er lidt mere kompliceret. Når du køber en andelsbolig, så køber du et andelsbevis. Men det er altså ikke prisen på andelsbeviset, som du skal betale 5 % i udbetaling af.

Det er andelsboligens tekniske pris, som du skal betale 5 % i udbetaling af. Den tekniske pris opgøres i salgsopstilling og kan ellers blive oplyst af sælger.

Eksempel på udbetaling til andelsbolig: Andelsbeviset koster dig 500.000 og andelsboligens tekniske pris er 2.000.000. Så skal du betale 5 % af 2.000.000 svarende til 100.000 kr.

Undtagelser til udbetaling:

Der er muligheder for undtagelser til at komme med de 5 % i udbetaling. Problemet er at bankernes egne interne regler, er vidt forskellige på området og der ses meget forskelligt på dette.

Overordnet er undtagelserne således:

Det er udfordrende at blive godkendt til boligkøb med undtagelse for udbetaling, men det kan lade sig gøre.

Du er altid velkommen til at kontakte os
- Husk det koster ikke noget at spørge.

Bliv endnu klogere

Få et gratis opkald fra en af vores rådgivere

Går du glip af besparelser? Lad os hjælpe dig med at finde ud af det. Få en kort samtale og lad os sammen se på dine muligheder.