Har du brug for uafhængig økonomisk rådgivning?

Find ud af, om uafhængig økonomisk rådgivning er relevant for dig i spørgeguiden længere nede i artiklen.

Pension. Investeringer. Omlægning af lån og gæld. Der kan være mange grunde til, at du tænker, at det måske er en ide at tale penge og finanser med nogen, der har bedre forstand på den slags end dig selv.

Uanset om du har tænkt dig at søge hjælp til økonomiske spørgsmål hos en bank, et pensionsselskab eller en uafhængig rådgiver, er det en god ide at starte med at sætte dig grundigt ind i både din egen økonomiske situation og det emne, du vil søge rådgivning om.

Det handler simpelthen om, at der ikke er nogen grund til at skulle betale en uafhængig rådgiver for at gøre noget, som du nemt selv kan gøre. Og så handler det også om, at det er godt at have en basal viden om fx investering, boliglån eller pensionsopsparing, før du kontakter en rådgiver om et emne. Det gør, at det er nemmere for dig at tale med rådgiveren.

 

Se, om du kan have gavn af en uafhængig økonomirådgiver

Hvorvidt du kan få noget ud af at bruge en uafhængig finansiel rådgiver, kan du få et fingerpeg om i testen herunder. 

Guiden tager ikke højde for detaljerede og individuelle forhold, men den kan give dig en indikation på, om du skal bruge tid på at undersøge dine muligheder nærmere.

Tag testen 👉 https://taenk.dk/privatoekonomi/gode-raad/har-du-brug-uafhaengig-oekonomisk-raadgivning

 

Hvad med rådgivning i banken?

Når du søger rådgivning om din økonomi er én mulighed at gå til din bank eller til dit pensionsselskab, men her er det vigtigt at være meget opmærksom på, at den rådgivning du får ikke er uvildig.

Når du går ned i din bank og spørger efter fx investeringsrådgivning, svarer det til at få rådgivning om et stereoanlæg i en elektronikforretning. Ekspedienten i elektronikforretningen ved garanteret noget om stereoanlæg, men ekspedienten har også en interesse i at sælge dig et dyrt anlæg og få dig til at tilkøbe måske unødvendige tillægsforsikringer.

Sådan er det også med bankernes rådgivning. Den er ikke uvildig. Bankrådgiverne har økonomisk interesse i at sælge dig bestemte produkter, og derfor sker rådgivning ikke kun med dine interesser for øje.

På samme måde som en bilforhandler ikke råder dig til at gå over til konkurrenten, selv om han kan se, at konkurrenten har en bil, der passer bedre til dit behov, så råder bankrådgiveren dig heller ikke til at vælge investeringsprodukter, der ligger uden for bankens regi.

 

Bankens rådgivning koster også penge

Når du taler 30 minutter med din bank eller dit pensionsselskab om dine pensionsinvesteringer, får du ikke efterfølgende en regning på for eksempel 1.000 kroner for rådgivningen. Men du betaler alligevel for rådgivningen gennem de gebyrer og omkostninger, som fx dine investeringsprodukter, lån og pensionsprodukter i banken koster.

Det er fx ikke usædvanligt at betale årlige omkostninger i procent (ÅOP) på 1,5 procent for et investeringsprodukt i banken. Det vil sige, at har du investeret 500.000 kroner, koster det dig 7.500 kroner om året.

Men det er ikke penge, du skal betale via et girokort en gang om året. Beløbet trækkes fra dit afkast. Og var der ikke noget afkast, trækkes det fra din investering. Du skal altså ikke have penge op af lommen, men du betaler stadig for rådgivningen på den måde.

 

Uvildige rådgivere betales for deres tid

De uvildige rådgivere tager sig betalt for den tid, de bruger på at rådgive og optimere din økonomi. Og den rådgivning du får, skal gerne kunne betale sig, enten ved at rådgiveren finder nogle besparelser eller hjælper dig med, at du får mere ud af dine penge.

Besparelsen vil fx kunne findes i billigere produkter. Den store forskel er, at du hos den uvildige økonomiske rådgiver får en regning, som skal betales på almindelig vis.

Kilde: Tænk https://taenk.dk/privatoekonomi/gode-raad/har-du-brug-uafhaengig-oekonomisk-raadgivning

Bliv endnu klogere

Få et gratis opkald fra en af vores rådgivere

Går du glip af besparelser? Lad os hjælpe dig med at finde ud af det. Få en kort samtale og lad os sammen se på dine muligheder.