Hvornår er det godt at købe bolig?

Et af de spørgsmål, som langt de fleste, på et eller andet tidspunkt i deres liv kommer til, er et spørgsmål som: ’hvornår er det godt at købe bolig?’ / ’er det godt at købe bolig nu?’

Det er to meget svære spørgsmål at svare præcist på, da det kommer an på rigtig mange ting – Dog har vi her samlet noget viden som forhåbentlig kan hjælpe dig lidt på vej.

Der er mange tal du som køber kan gå ind og nørde i for at se om du kan ramme ”det rigtige tidspunkt” at købe en bolig på. Det er dog meget svært at ramme helt perfekt, da det kræver meget stor indsigt i mange nøgletal, og det kræver også at du kender udviklingen for fremtiden, hvilket kan være rigtig svært.

Et godt eksempel er de seneste år. Da Corona rammer, ser vi først en frygt for at boligpriserne vil falde, men der sker det modsatte, og boligpriserne steg i stedet. Da Rusland invaderer Ukraine og der opstår energikrise, ser vi at priserne begynder at falde.

Det er dog meget forskelligt hvordan prisændringerne rammer rundt omkring i Danmark. De store byer rammes oftest først, især København. I nogle områder er priserne nede på samme niveau, som inden
prisstigninger i forbindelse med Coronapandemien, og andre steder har de ikke rykket sig synderligt.
Disse ting er kommet meget pludseligt, og nærmest uden forvarsel. Vi vil våge den påstand at det var langt de færreste, som havde forudset det forløb der har været på markedet de seneste år.

Hvordan undgår jeg at tabe penge på et boligkøb?
Der er altid en risiko ved at investere, og boligkøb er en investering. For de fleste dog en langsigtet en af slagsen. Ser vi på statistikkerne viser disse, at hvis man som minimum beholder sin ejendom i fem år, så minimeres risikoen meget for at der er et tab på ejendommen.
Området har selvfølgelig stor betydning for hvordan boligpriserne udvikler sig, samt om man vælger at renovere / istandsætte boligen, som oftest også vil bidrage til en merværdi.

Hvad er vigtigst når jeg skal vælge det område, hvor jeg vil bo?
Vores klare anbefaling, til valg af område, er at du skal kunne se dig selv bo i netop det område, det skal med andre ord føles rigtigt.
Det bliver din faste base, og den skal derfor ligge der hvor du ønsker at bo og hvor du kan føle dig hjemme. Ejendommen kan der altid ændres på, men det kan der ikke på beliggenheden – beliggenhed er derfor noget som du ikke må tage let på.

En anbefaling er at tage ud at se på ejendommen, og mærk efter om det er det rigtige område for dig, kan du se dig selv bo der?

En god ide er at besøge byen, gå nogle ture og se området an, hvis det ikke i forvejen er et område som du kender. At gå rundt i en by, giver meget mere end blot at køre hurtigt igennem, eller se på et kort.

Hvad er den rigtige pris på ene bolig?
Prisen på en bolig har stor betydning for din økonomi, medmindre du køber den kontant, hvilket de færreste gør / kan.
En tommelfingerregel er, at det koster ca. +-500. kr. at låne 100.000 kr. mere/mindre, med en rente på omkring 5% på realkreditlån. Derfor er det vigtigt at få en skarp pris på ejendommen, så du ikke kommer til at bo for dyrt.

Udgifter til energi kan også være en stor post i budgettet. Priserne på energi ændrer sig meget i denne tid og hvis det er en dyr energikilde, skal du være ekstra opmærksom herpå.
Da der er flere ting som kan påvirke din daglige økonomi, anbefaler vi altid at der laves et godt og gennemarbejdet budget, som skaber overblikket over økonomien, så du kan sove godt og trygt om natten, vel vidende at din økonomi hænger godt sammen.

Hvornår er det et godt tidspunkt at købe bolig på?
Hvis vi skal konkludere på ovenstående, så er svaret når der er et reelt behov og økonomien kan bære det. Det er mere eller mindre umuligt at ramme det perfekte tidspunkt. Vi anbefaler derfor, at du skal se på din livssituation.
En bolig er for langt de fleste, meget mere end et investeringsobjekt. Hvis du føler at det er tid til at købe bolig, f.eks. pga. pladsmangel, drømme om andre boligforhold, familie ændringer eller andet, så skal du gøre det.
Dog anbefaler vi at tidshorisonten er mindst 5 år, dette for at minimere risikoen for tab i forbindelse med handlen.

Bliv endnu klogere

Få et gratis opkald fra en af vores rådgivere

Går du glip af besparelser? Lad os hjælpe dig med at finde ud af det. Få en kort samtale og lad os sammen se på dine muligheder.