Når du køber fast ejendom, skal du altid lægge en udbetaling på minimum 5% + omkostninger. Dette har været lovkrav siden 2015.
Udbetalingen er den del af boligprisen, som du som køber selv skal kunne betale. Det er penge, du skal have til rådighed ved boligkøbet, og derfor omtales det også som boligkøbets kontante udbetaling.
Hvor meget skal du lægge i udbetaling til dit boligkøb?
Banken har et krav til udbetaling, når du skal købe fast ejendom. Dette krav lyder på, at du som minimum skal kunne lægge 5% af prisen på boligen i udbetaling + finansieringsomkostninger, resten kan du låne dig til via realkreditbelåning og banklån.
Eksempel:
Hvis du køber en ejendom til 3.500.000 kr. kan din finansiering se således ud:
2.800.000 kr. = 80% belåning via realkreditlån
525.000 kr. = 15% belåning via banklån
175.000 kr. = 5% udbetaling i egne penge
Omkostninger:
12.000 kr. = Advokat
15.000 kr. = Ejerskifteforsikring
22.850 kr. = Tinglysning af skøde (3.500.000 kr. x 0,6 % + 1.850 kr.)
49.850 kr. = Omkostninger i alt
Undtagelser for 5% lovkravet til udbetaling ved køb af fast ejendom
I nogle få tilfælde kan man få dispensation og dermed undgå kravet om at skulle lægge en udbetaling på 5%.
- Hvis du er nyuddannet fra en videregående uddannelse og førstegangskøber, har du mulighed for at få dispensation og undgå kravet om udbetalingen på 5%. Dog skal nogle betingelser være opfyldt for, at du kan blive undtaget:
- Dit rådighedsbeløb skal være væsentlig højere end bankens krav for rådighedsbeløb.
- Din indtægt skal være steget markant, hvis du tidligere ikke havde mulighed for at lægge penge til side, fordi du f.eks. var studerende.
- Du skal kunne nedbringe din boligfinansiering til minimum 95% af købesummen inden for 2-3 år.
Opfylder du disse krav, har du mulighed for at få dispensation og for at blive godkendt, til at belåne ejendommen med 80% realkreditlån og 20% boliglån.
- Hvis du har en kassekredit i banken, har du mulighed for at bruge pengene fra denne til finansiering af udbetalingen til dit hus.
Kassekreditten må dog ikke være oprettet med det formål, at finansiere udbetalingen til dit hus. Din kassekredit skal altså være etableret i rimelig tid, inden du har brug for udbetalingen til dit køb.
Der findes ingen faste krav til, hvor længe “rimelig tid inden” er, og det er derfor en vurderingssag fra person til person.
Oversete omkostninger ved udbetalingen
Mange købere ser boligens pris og tænker, at det er dét beløb, som de skal betale i alt, når de skal købe en bolig. Flere er ikke opmærksomme på, at der løber omkostninger oveni, som man som køber selv skal finansiere, ud over de 5% i udbetaling.
Dette omhandler omkostninger til:
- Tinglysning af skøde: 0,6% af ejendommens værdi + fast gebyr på 1.850 kr.
- Advokat / køberrådgiver
- Ejerskifteforsikring
Det er derfor en god idé at oprette en boligopsparing, gerne så tidligt som muligt, eller når man har luft i økonomien til det, hvor der laves en fast månedlig overførsel, således at man ikke skal tænke over opsparing hver måned, men dette sker automatisk. Dermed giver man sig selv de bedste forudsætninger for, at komme i mål med den bolig, som man ønsker at købe.
Kan jeg låne til udbetalingen for et hus?
Det er som nævnt ovenfor, i få tilfælde, muligt at låne til udbetalingen. Vi vil dog anbefale, at man som køber selv kommer med de 5% i udbetaling + omkostninger, da en 100% belåning kan presse én økonomisk.
Hvis man låner til de 5% i udbetaling, skal beløbet tilbagebetales indenfor 2-3 år, og derudover skal man samtidig betale det månedlige afdrag på realkreditlån og boliglån.. Det er altså en ekstra høj ydelse, man ser ind i for en årrække, så det er vigtigt at overveje, om ens økonomi kan bære dette.
Trækker man pengene til udbetalingen på en kassekredit, skal man betale en høj rente på kassekreditten, som ligeledes kan være med til at presse én økonomisk.
Hvornår skal man betale udbetaling på et hus?
Normalt skal udbetalingen på 5% af købesummen falde ca. 1 uge efter købsaftalen er underskrevet af begge parter. Derfor skal køber have summen til rådighed, når købsaftalen underskrives.
Udbetalingen deponeres enten på en konto hos sælgers ejendomsmægler eller i sælgers pengeinstitut. Der bliver udarbejdet en bankgaranti på det resterende beløb, som i den mellemliggende periode, indtil overtagelse, garanterer sælger betaling på overtagelsesdagen. Senest på overtagelsesdagen skal bankgarantien erstattes med kontant betaling.
Beregn dine muligheder for at købe bolig med vores boligkøbsberegner
På vores hjemmeside finder du en boligkøbsberegner hvor du nemt og hurtigt kan få et overblik over, hvor meget du kan købe bolig for. Du skal blot indtaste:
Du indtaster blot:
- Husstandsindkomst før skat pr. mdr.
- Samlet gæld
- Opsparing til huskøb
Den giver dig et hurtigt og konkret overblik over, hvor meget du kan købe for, ud fra dine indtastede oplysninger.
Du finder PartnerFinans boligkøbsberegner her:
Har du brug for uvildig økonomisk rådgivning til din boligfinansiering?
Skal du købe bolig, står vi klar til at hjælpe dig med alt det økonomiske som et boligkøb indebærer. Vi hjælper dig bl.a. med:
- Gratis opstartsmøde
- Udbetaling
- Beregninger
- Indhentning af lånetilbud
- Godkendelse
- Forhandling af omkostninger og priser i banken
- Valg og optagelse af lån
- Endelig budgetlægning
- Forskudsregistrering af nye renteudgifter
Vi har mange års erfaring med lånegodkendelse til boligmarkedet, og ved hvordan vi opnår de bedste økonomiske fordele for dig.
Tøv ikke med at kontakte os for et uforpligtende møde, hvor vi ser på, hvordan vi bedst kan hjælpe dig med dit boligkøb.