Boligkøbsbevis ”guide”

Hvad kan man med denne, og hvad skal du være opmærksom på?

Når du overvejer at købe en bolig, er det en god idé at vide hvor meget du kan købe bolig for, samt på hvilke vilkår og forudsætninger. På den måde undgår du at bruge mange timer på at lede efter en bolig, som det så viser sig at økonomien ikke kan bære, eller at den er for dyr i forhold til de ønsker du ellers måtte have.

Der er typisk to måder at udregne hvor meget du kan købe bolig for:

  • Ud fra hvor meget du vil betale i ”husleje” / bruge af penge på bolig
  • Ud fra hvor meget din økonomi kan bære jf. bankens udregninger om krav til bl.a. rådighedsbeløb og udbetaling – læs mere om udbetaling til køb af fast ejendom HER

I begge tilfælde giver det god mening at have styr på dette, inden den egentlige søgen efter bolig går i gang. Ved at få lavet et boligkøbsbevis i banken, kan du hurtigt få et overblik, som viser hvor meget der kan købes bolig for, ud fra ét af de to udgangspunkter.

Uanet om du ønsker et boligkøbsbevis, som er regnet ud fra et maksimumbeløb til bolig pr. måned, eller ud fra hvor meget din økonomi kan bære, så er beregningsmetoderne bag relativt ens.

Hvis vi tager udgangspunkt i, at du har et fast beløb som du maksimalt ønsker at bruge pr. måned til bolig og udgifter til bolig: Her regner banken baglæns og regner på, hvilke faste udgifter der er i boligen, herunder ejendomsskat, ejendomsværdiskat, renovation, forsikring mv., hertil lægges forbrugsudgifter, eks. el, vand og varme.

Disse tal, trækkes fra det beløb du har afsat til bolig og det resterende beløb, er det du kan bruge til finansiering af et lån. Når disse beregninger laves, tager banken altid udgangspunkt i fast renten med afdrag.

Du ønsker maksimalt at bruge 10.000 kr. pr. md. på bolig.

I boligen er der:

  • Faste udgifter: 1.500 kr. pr. mdr.
  • Forbrugsudgifter: 2.500 kr. pr. mdr.
  • Rest til finansiering (realkredit og bank): 6.000 kr. pr. mdr.

Hvis du ønsker at købe for mest muligt, er regnestykket mere eller mindre det samme.
I stedet for at du selv oplyser hvor meget huslejen maksimalt må være, så udregner banken hvor meget der er plads til i dit rådighedsbeløb, og tager blandt andet højde for gældsfaktor, i forhold til de krav som banken sætter.

Denne beregning bliver også lavet hvis man selv sætter en maksimal husleje, da kravene til bl.a. gældsfaktor og rådighedsbeløb fortsat skal overholdes.

Bankerne har forskellige krav og måder at anskue økonomier på, hvorfor vi anbefaler at der tales med flere banker, for at være sikker på at man ikke ser efter boliger der er for dyre, eller for billige i forhold til hvad man egentlig ønsker.

Hvis det lyder uoverskueligt, eller du gerne vil have yderligere information herom, er du altid velkommen til at kontakte din lokale PartnerFinans rådgiver. Vi kan udregne et boligkøbsbevis til dig, og derefter sørge for godkendelsen heraf.

Vi tager altid 100% udgangspunkt i dine ønsker og behov, og vi sørger for at du får en finansiering der passer til dig og din økonomi.

Du er altid velkommen til at kontakte os
- Husk det koster ikke noget at spørge.

Bliv endnu klogere

Få et gratis opkald fra en af vores rådgivere

Går du glip af besparelser? Lad os hjælpe dig med at finde ud af det. Få en kort samtale og lad os sammen se på dine muligheder.