Guiden til boligkøb, ikke kun til førstegangskøbere

lån

Købsprocessen A-Z

Står du overfor et boligkøb – så læs denne guide!
Her får du information og overblik over hele købsprocessen.

Når du skal ud at købe bolig, er det en rigtig god idé som det første, at få styr på hvad den nye bolig må koste. Vi anbefaler at du tager udgangspunkt i et ”boligkøbsbevis” – læs mere om boligkøbsbevis HER.

Helt overordnet giver et boligkøbsbevis dig et overblik over dine muligheder for køb, under bestemte forudsætninger. Det er altså en tilkendegivelse/ forhåndsgodkendelse fra et pengeinstitut, som typisk kan lyde således:

Finansiering af fast ejendom

Når du får lavet dit købsbevis, er det rigtig vigtigt, at du er opmærksom på, hvilke muligheder for finansiering du tilbydes. Typisk er der tre forskellige muligheder:

En god idé er allerede fra start at tænke ind i hvilket lån du ønsker og dernæst få lagt en god finansieringsstrategi.

Læs mere omkring ”Finansiering af fast ejendom” i vores guide HER.

Skal du sælge bolig først?

Står du i den situation hvor du har en bolig som skal sælges, før du kan købe en ny bolig? 

Salget af din nuværende bolig er afgørende for både hvilken udbetaling du kan komme med til den nye bolig, men også for de fremtidige udgifter. Læs mere om udbetaling til fast ejendom HER

De fleste kan f.eks. ikke bliver godkendt til at eje to boliger på én gang. Dette fordi banken rent praktisk skal godkende, at du kan have to boliger, ikke blot i en tidsbegrænset periode, men for altid.

Bankerne kan ikke tvinge dig til at sælge din bolig, med mindre at lånet ikke betales, og derfor er det at have to boliger i en periode, meget vanskeligt at få godkendt. Læs evt. mere om BoligSalg HER 

Find dit nye hjem

Du har nu helt styr på hvad du kan købe bolig for, og har et pengeinstitut som er klar til at godkende dig, når du har fundet boligen. Nu skal du finde din fremtidige bolig.

Boligsøgningsmarkedet har mange muligheder. Der er de åbenlyse søgemedier, som f.eks. boligsiden.dk, men der er også andre muligheder.

Du kan f.eks. henvende dig til ejendomsmæglere, og beskrive dine krav til en fremtidig bolig. Måske har ejendomsmægleren lige det rette på hylden, eller også har de det i ”skuffen”.

Nogle boligsalg når aldrig at blive slået op, fordi de først bliver præsenteret for ejendomsmæglerens køberkartotek. Dette kaldes typisk et ”skuffesalg”.

Når du har fundet en bolig, som du finder meget interessant, er der flere ting, som du skal være særlig opmærksom på.

Vi har beskrevet dette i vores guide: ”Hvad skal du være opmærksom på, når du ser på ejendom” HER.

Du har fundet dit nye hjem

Drømme boligen er fundet og du/I er mentalt flyttet ind. Dette sker for de fleste når drømme boligen endelig er der. Pas på med at forsvinde helt hen i drømmene, hold stadig fast i din sunde fornuft.

Årsagen hertil er at der fra drømmeboligen findes og til handlen er helt på plads, er flere ting du kan forhandle om, og det kan være svært hvis følelserne tager over.

Prisen på dit drømmehus, er bl.a. til forhandling, og det er ikke kun prisen du kan forhandle om. Det kan være alt lige fra at få nøglerne til huset 3 måneder før end du køber det, til at få robotplæneklipperen, trampolin og havemøbler med i købet. Læs meget mere herom I vores guide ”Forhandling af Pris”. 

Det er vigtigt i denne forbindelse at tænke rationelt for, at forhandle de bedst mulige vilkår. Når alt er aftalt, er du klar til at underskrive købsaftalen. Generelt når du underskriver en købsaftale, skal du sørge for, at der er forbehold for bank og køberrådgivers endelige godkendelse.

Dette giver dig den mulighed at din bank og køberrådgiver, kan få dig ud af købsaftalen, hvis der skulle dukke noget uventet op. Det kan f.eks. være, at banken ikke kan tilbyde realkreditbelåning i ejendommen eller andre forhold gør sig gældende, som din køberrådgiver gør dig opmærksom på.

Køberrådgiver, en stærk anbefaling

Vi anbefaler altid, at du får en køberrådgiver tilknyttet køb af fast ejendom.

Når du har underskrevet en købsaftale, vil du modtage mange dokumenter, som skal gennemgås. Her er det vigtigt med et trænet øje, til at se om du har købt en ejendom, hvor der medfølger nogle forhold, du ikke var blevet gjort opmærksom på. Læs mere herom i vores guide ”Køberrådgivning” HER.

Alt er på plads, nu blot det praktiske

Når købsaftalen er underskrevet og både din bank og køberrådgiver endeligt har godkendt handlen, sker der nogle praktiske ting, som din bank typisk tager sig af.

Banken sørger for, at der overfor sælger bliver stillet en garanti på, at der ved overtagelsesdato bliver betalt det aftalte beløb. Banken sørger også for at oprette lånene, så du I tide har mulighed for at betale for ejendommen.

Du bliver også henvist til at underskrive et skøde. Skødet er det dokument, der beviser dit ejerskab over ejendommen. – dette er også en af de ting som en køberrådgiver kan være behjælpelig med.

Forsikring af hus og ejerskifteforsikring

Inden du modtager nøglerne til dit nye hus, er det vigtigt at du har tegnet en husforsikring i ejendommen. Flere omtaler denne forsikring som en ”brandforsikring”, for det et krav fra realkreditinstituttet, at du har en forsikring der dækker ejendommen i tilfælde af brand.

Samtidig med du får tilbud på husforsikringen, skal du også kraftigt overveje en ejerskifteforsikring. Ejerskifteforsikringen dækker i nogenlunde grad, alle de fejl og mangler, som ikke er listet i ejendommens tilstandsrapport, og som man ikke altid kender til, da det kan være gemt for det blotte øje.

Bonusinfo: Sælger betaler halvdelen af den billigste ejerskifteforsikring. De penge sendes til dig, når ejendomsmægleren har gjort hele handlen op.

Tillykke med dit nye hjem!

Du er altid velkommen til at kontakte os
- Husk det koster ikke noget at spørge.

Bliv endnu klogere

Få et gratis opkald fra en af vores rådgivere

Går du glip af besparelser? Lad os hjælpe dig med at finde ud af det. Få en kort samtale og lad os sammen se på dine muligheder.